Hule garden and cider press

Store, Cider press and Holiday accommodation

 

Så går de till


Vi väger, sorterar och tvättar dina äpplen vid inlämning. Sedan maler vi frukten till äppelmassa i vår fruktkvarn innan pressning och eventuell pastörisering. Vi tilsätter inget socker, konserveringsmedel eller liknande, musten du får tillbaka är 100% ren saft från äpplen. Du kan räkna med att få ut ca 1 liter must på 2 kilo äpplen.

 

Viktigt att tänka på


Fasta sorter med bra syra ger bäst must. Vi har tyvärr inte längre möjlighet att ta emot päron och mjöliga äpplen. Ett äpple är mjöligt om skalet och fruktköttet ger efter när du pressar tummen mot äpplet. Testa! Omogen frukt ger en sur must, är du osäker kan du kolla på kärnorna, när äpplet har mörkbruna kärnor är det moget!

Frukt med stötskador och skönhetsfläckar går bra att musta, så länge frukten inte har börjat ruttna. Vi tvättar frukten vid inlämning, men det är bra om frukten är så ren som möjlig när du lämnar in den. Rensa därför bort jord, sand, löv, kvister, gräs och äpplen som börjat ruttna, spola av frukten med vatten vid behov. Många sorter (särskilt senare sorter) kan med fördel eftermognas ett par veckor i papperskasser i ett mörkt och svalt utrymme innan mustning om frukten plockas ner från träden. Frukt från beteshagar eller som har legat på marken i flera dagar kan inte mustas då detta innebär risk för kontaminering, vid inlämning fyller ni i ett intyg där ni garanterer detta.

Pastöriserad must


Pastörisering ger din must maximal hållbarhet och gör förvaringen enkel. Vi steriliser musten genom varsam uppvärmning till 84 grader innan den tappas på bag-in-box. Oöppnade boxar kan förvaras i rumstemperatur i upptil ett år, öppnade håller i kylskåp i minst en vecka. Pastörisering är en mer tid- och energikrävande process, och därför dyrare. Önskar du pastörisering lämnar du in dina äpplen och hämtar dina boxar veckan efter, vi skickar ett sms när din must är klar att hämtas.

Pris per liter pastöriserad must: 20 KR
Pris per bag-in-box-förpackning (3 liter): 30 KR

*1 x bag-in-box 3,0 l med inlämnade äpplen:
90 kronor (till detta behövs 6-7 kg äpplen)

Färsk must


Önskar du färsk must, tar vi hand om dina äpplen medan du väntar och du får med dig din must hem på en gång (observera att det ibland kan bli kö). Musten har då en hållbarhet i kylskåp på ca 2-3 dagar. Vi säljer livsmedelsgodkända 5 liters plastdunkar som du får med dig musten i (dessa kan sparas och återanvändas igen nästa år). Musten kan med fördel frysas för längre hållbarhet, häll över på petflaskor som du sedan tar fram efterhand. Alternativt kan du pastörisera musten själv eller göra cider.

Pris per liter färdig råmust: 10 KR
Pris per 5 liters plastdunk: 20 KR

1 plastdunk råmust 5,0 l med inlämnade äpplen:
70 kronor (till detta behövs 10-12 kg äpplen)