Musteriet 


MUSTA DINA TRÄDGÅRDSÄPPLEN HOS OSS- SÅ HÄR GÅR DET TILL

Vi väger, sorterar och tvättar frukten vid inlämning, men det är bra om frukten är så ren som möjlig när du lämnar in den. Rensa bort allt löv, gräs och äpplen som börjat ruttna. Vill du enbart ha must från egen frukt går det bra, så länge du har med dig 140 kg som behövs för att fylla pressen. Har du inte 140 kg frukt, blandar vi med äpplen från vår egen odling och vi räknar då ut hur mycket av musten från pressningen som är din baserat på mängden äpplen du lämnar in. Du kan räkna med att få ut ungefär 1 liter must på 2 kilo äpplen, detta beror dock litet på sort. Sorterna som vi blandar med är Aroma, Ingrid Marie och Rubinola, naturligtvis är frukten helt obesprutad.    

ATT TÄNKA PÅ

Fasta sorter med bra syra ger bäst must. Även frukt med stötskador och skönhetsfläckar går bra att musta, så länge frukten inte har börjat ruttna. Däremot rekommenderar vi inte att musta mjöliga sorter. För bästa resultat plockar och samlar du din frukt i papperskassar allt eftersom den mognar, när äpplet har bruna kärnor är det moget! Omogen frukt kommer ge en sur must, så se till att smaka. Frukten kan med fördel förvaras i pappkassar eller papperspåsar i ett mörkt och svalt utrymme i ett par veckor innan mustning. Frukt från beteshagar eller som har legat på marken i flera dagar kan inte mustas. 

RÅMUST

Önskar du råmust, får du med dig musten hem samma dag. Vi säljer livsmedelsgodkända 5 liters plastdunkar som du får med dig musten i, alternativt tar du med dig väl rengjorda kärl. Musten är ofiltrerad och färsk (”rå”), och håller i kylskåp i ca 4-5 dagar. Du kan med fördel frysa eller pastörisera musten för längre hållbarhet, eller göra egen cider.

Pris per liter färdig råmust: 10 kronor
Pris per 5 liters plastdunk: 20 kronor

1 dunk råmust 5l med inlämnade äpplen; 70 kronor


PASTÖRISERAD MUST

Nu erbjuder vi även möjlighet till pastörisering om man önskar detta. Musten värmas varsamt upp till 78 grader och kyls ner igen innan den tappas på bag-in-box för bästa hållbarhet och enklast hantering. Vid pastöriseringen förlorar musten något av sin friskhet, men man får bättre hållbarhet och kan förvara oöppnade förpackingar i rumstemperatur i flera månader. Pastörisering är en mer tid- och energikrävande process, och därför dyrare.    

Pris per liter pastöriserad must: 20 kronor
Pris per bag-in-box-förpackning (3 liter): 30 kronor

1 bag-in-box 3l med inlämnade äpplen; 90 kronor

Vi säljar även färdig must i butiken för den som inte har egna äpplen!

Pastöriserad must 125kr- 3l bag-in-box

Råmust 90 kr- 5l plastdunk